Gyakori kérdések

Milyen típusú tetőburkolat alkalmazható a rácstartókból kialakított tetőszerkezetnél?

Ami a tetőburkolat típusát illeti, ezen a területen nem létezik semmilyen korlátozás. A rácsos tartókból kialakított tetőszerkezetnél bármilyen típusú tetőburkolat alkalmazható. Kemény (beton, égetett cserép), bádog, de tetőfólia is lapos tető esetén.

A kérdés nem is abban rejlik, hogy milyen típusú tetőburkolat, hanem milyen környezetben, ill. hol lesz felépítve az adott épület. A tetőszerkezet megvalósítása előtt tudni kell, hogy milyen típusú tetőburkolatban gondolkodunk az adott esetben, illetve ismerni kell a tetőtúlnyúlást és az építmény helyét.

Milyen a szeglemezes kötésű tetőszerkezet élettartama a hagyományos tetőszerkezethez képest?

Lényegében mindkét variáns, ami az élettartamot illeti, egyforma. Főként azon van a hangsúly, hogy a tetőtér állandóan szellőzik-e, ezáltal elérjük az állandó légáramlást. Ez a légáramlás biztosítja a hosszú élettartamot. Fontosabb kérdés, hogy milyen faanyag kerül beépítésre a szerkezetbe. Majdnem 100%-os biztonsággal állítható, hogy a hagyományos tetőszerkezeteknél klasszikus fűrész áru, vagyis nem szárított faanyag kerül beépítésre a szerkezetbe, ami technikai problémákat okozhat, illetve csökkentheti a tetőszerkezet élettartamát. A KON-Truss, s.r.o. kizárólag tanúsítványozott, szárított és gyalult faanyagot épít az általa leszállított szerkezetekbe.

A szeglemezes tetőszerkezet biztonságos megoldás?

Biztonságosabb megoldás, mint a hagyományos ácsszerkezetű tető. Minden egyes tetőszelemre külön-külön készül statikai terv, amely alapján a tető bekerül a gyártásba és a helyszínen összeszerelik. Ez a terv szoftveres megoldás eredménye, arra jogosult személy – statikus – felülvizsgálatával, a KON-Truss, s.r.o. esetén ez a Wolf Systembau G.m.b.H. vállalat által leszállított szoftver. Ez a modern szoftver az összes lehetséges terhelési helyzetet képes modellezni (szél teher, hó teher...) az egyes helyszínekre levetítve. Ezért ez a tetőszerkezet az adott építmény biztonságos megoldását jelenti.

Ezen kívül hozzá kell még tenni, hogy a szeglemezes tetőszerkezetnél az erőátvitel (nyomás) merőlegesen hat az épület tartófalaira, vagyis az épületetre nem hat feszítő erő úgy, ahogy ezt a hagyományos tetőknél tapasztaljuk.

Milyen garanciát nyújtanak a szeglemezes tetőszerkezetre?
A tetőszerkezetre a törvény által is előírt kötelezettséget azaz a 10 éves jótállást biztosítjuk. 
Mit tartalmaz a KON-Truss árajánlata?
A szeglemezes tetőszerkezet árát – teljes körűen, műszaki jelentés/statika, segédanyagok, merevítés, talpszelemen, kötőelemek – teljes körűen, szükség esetén – kiegészítő anyagok (BSH, KVH, tetőlécek....), a szerelési díjat, szállítási költségeket, esetleg a daru díját.
A szeglemezes tetőszerkezetben van lehetőség pakoló tér kialakítására? 
A szeglemezes tetőszerkezetben nem csak pakoló tér kialakítására van lehetőség, hanem lakhatásra alkalmas tetőtér kialakítására is. Ennek viszont megvannak a szeglemezes tetőszerkezet jellegéből adódó szerkezeti korlátai. Ezért ezt a kérdést a beruházó igénye alapján kell elbírálni. Hagyományos pakoló teret gond nélkül lehet kialakítani a szeglemezes tetőszerkezetben.
A szeglemezes tetőszerkezet előnyösebb a hagyományos tetőszerkezetnél?

Igen, a szeglemezes tetőszerkezet végeredményben a beruházónak jelentős megtakarításokat jelent. A hagyományos tetőszerkezet látszatra olcsóbb megoldás és az üzleti esetek többségénél ezzel a reakcióval is találkozunk, ha mindkét szerkezetre kérünk árajánlatot.

De a szeglemezes tetőszerkezet által nyújtott ELŐNYÖK, amelyeket itt írunk le bővebben, aránylag magas megtakarításokat eredményeznek az építkezés folyamán. Egyik hagyományos tetőszerkezet sem képes kiváltani a szeglemezes tetőszerkezet már leírt előnyeit, így megtakarításokat hozni a beruházónak. A szeglemezes tetőszerkezet ezért – paradox módon – jelentősen gazdaságosabb megoldás, bár a beszerzési alapára valamivel magasabb, mint a hagyományos ácsszerkezeté.

Annak ellenére, hogy a szeglemezes tetőszerkezet könnyű, kellően stabil-e?
A szeglemezes tetőszerkezet olyan szerkezet, amely térbeli szempontból minden irányban biztosított. Ez azt jelenti, hogy finomabb faanyag felhasználása ellenére ez a térbeli biztosítás tökéletesen stabil és biztonságos.
Több árajánlatot kaptam, nagy az árak közötti különbség, hogyan lehetséges ez?
Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a kivitelezési gyártmányterveket előkészítő tervező csapatunk a lehető legmagasabb minőséget képviselje és fejlődjön. Ez a csapat foglalkozik minden egyes tetővel már az árajánlat készítés szakaszától, amely az ún. WOLF plan alapján készül, és amely alapján pontos árajánlatot tudunk kidolgozni. Ezért megtörténhet, hogy némely esetben lényegesen eltérő árajánlatot kap tőlünk, viszont ez az ár nem egy becsült ár m2-ek alapján, vagy csak úgy, hasra ütve, egy levegőből szedett ár, majd meglátjuk, mi fog történni... Ezért, abban az esetben is, ha úgy érzi, hogy az ár magasabb, beszéljen meg egy találkozót a területi képviselőnkkel, aki kapcsolatba lép Önnel és biztosan teljes körű magyarázatot ad, illetve közösen megtalálják az Ön igényeire és elképzeléseire szabott megoldást.
Mi az oka az árkülönbségnek az árajánlatokban?
A szeglemezes tetőszerkezet lényegében egy előre gyártott elem, amely nem összeszerelt tetőszerkezet formájában érkezik az építkezés helyszínére – a szeglemezes tetőszerkezet gyártója részéről ez késztermék. A Szlovákiától nyugatra fekvő országokban az ácsok már megtanulták, hogyan képezzék magukat a szeglemezes tetőszerkezet szerelésére. Lényegében ők azok, akik leadják a rácsos tetőt a gyártásba. Nálunk szintén folyamatosan terjed ez a tendencia, és az egyes helyi ácsok ma már gyártásba adják a szeglemezes tetőszerkezeteket, illetve ők biztosítják a szerelést is. A gyártócsarnokban elkészül a termék, és az építkezés helyszínén összeszerelik. Az árajánlatokban található különbségeknél számos tényező közrejátszik – a faanyag ára, ezáltal minősége is, energiák díja, szállítási költségek, szerelési díj, a kezelő berendezés – daru díja, a munkadíj, stb. Az árajánlatokban található árkülönbségek értékelése érdekében teljes körű információkat kell begyűjteni az ajánlatban szereplő termékről úgy, hogy tényleg azt hasonlítsuk össze, ami összehasonlítható! Hasonló a helyzet, mint a gépkocsiknál – első ránézésre az egyik modellsorozat csak a színében különbözik a másiktól, második ránézésre viszont – felszereltség, meghajtás, biztonság...
A faház gazdaságos megoldás?
Igen, a faház az építkezés gazdaságos formáját jelenti. Viszont jól meg kell fontolni, milyen típusú faházat tervezünk megvalósítani. A döntés meghozatalánál a legfontosabb kérdés nem a pénzügyi terhekkel, vagy a kivitelezés gyorsaságával kapcsolatos, hanem az a kérdés, hogy diffúz zárt rendszerű, vagy a sokkal természetesebb diffúz nyitott rendszerű falösszetételt szeretnénk alkalmazni. Cégünk a diffúz nyitott rendszerű falösszetételt részesíti előnyben. Bővebben erről a rendszerről itt olvashat. A faház fentebb említett építési gyorsaságának még egy területen nagy jelentősége van; valószínű, hogy az érdeklődők nagyobb része jelzáloghitelből finanszírozza majd az építkezést. Új ház építésére nyújtott jelzáloghitel esetén általában a legnagyobb gond az az idősáv, amikor a család már törleszti a hitelt, egyben viszont a jelenlegi lakhatását is finanszírozni kell még. A faház felépítésének gyorsasága ezért ilyen esetben jelentős megtakarításokat generál.

Nem találta meg a Gyakori kérdések között a választ a kérdésére?
Ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba a kapcsolatfelvételi űrlap segítségével